Pyramiderna

Många mexikaner jag har pratat med inför min resa till Mexiko City har gång på gång sagt att jag inte får missa pyramiderna i Teotihuacán. Jag var lite tveksam då de ligger en bra bit utanför staden och enda chansen jag hade att åka dit var idag, söndag, vilket skulle betyda många människor. Jag bestämde mig för att åka dit men såg till att komma iväg tidigt på morgonen. Det var nästan inga bilar ute, men däremot landsvägscyklister i enorma klungor och vid sidan av vägen hästar och ryttare som vallade får.

På vägen ut passerar vi en förorten Ecatepec där husen med olika färger ligger tätt tätt i sluttningarna på berget. Det finns en gondol, som byggts för att kunna frakta byggnadsmaterial och annat upp- och nerför berget. Människorna som bor på berget erbjuds nyttja gondolen gratis och många använder den för att ta sig ner till stationen i dalen där kollektivtrafiken sedan tar dem vidare.

img_8525

Efter en timme kommer vi fram till staden Teotihuacán. Längs vägen syns hus med vackra målningar på fasaderna. Det är rätt kul med alla färger i det här landet som kontrast till det mer nedtonade vi är vana vid hemma.

img_8401

Vi passerar en myllrande söndagsmarknad med färsk frukt, kryddor, tacos, jamaica-dricka och en massa mer. Skoputsaren är på plats. De finns i varje gathörn med sin lilla vagn och är frekvent besökta. Barnen leker med rockringar på gatan. Musikanterna håller på att ställa upp sina instrument och gör sig redo för dagens söndagskonsert.

När vi svänger runt nästa gathörn ser jag pyramiderna på avstånd. Det finns en massa olika ingångar men jag hade fått tips om att det var smartast att ta den tredje ingången då den ligger längst bort. Rekommendationen visade sig vara klok, jag promenerade bara rakt in och möttes av den gigantiska pyramiden ”Solen”, som är den tredje största bevarade pyramiden i världen med en höjd på 70 meter och med bredd på 222 meter. Väl uppe på toppen fick man en fantastisk vy över området och den andra stora pyramiden, ”Månen”. Pyramiderna byggdes 600 år fKr, på Mayatiden. 1987 hamnade de på Unescos världsarvslista.

Efter några timmar på plats började det komma mer och mer folk och jag bestämde mig för att ta mig till ingång nr 5 där restaurangen La Gruta skulle ligga insprängd i berget. Även om det vara lite av en turistmagnet så var det ändå ett häftigt ställe med god mexikansk mat. Jag provade deras enchiladas med olika fyllningar och tillhörande salsor.

img_8481

Innan det var dags att åka tillbaka till lugnet på den västra sidan av Mexiko ville jag besöka Palacio de Belles Artes, den vackra parken i anslutning och strosa på några ytterligare gator. En väldigt vacker stad och mycket spännande att utforska.

 

 

 

 

4 reaktioner till “Pyramiderna

  1. Hej Camilla!
    Där skulle vi vilja vara med! Fast nu är vi nästan så långt bort som det går, på Arabiska sjön och närmar oss Marmugao i Indien. Dit kommer vi i morgon bitti lokal tid, inshalah.
    Bittan o Christer

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s