Hantverk & hårt arbete

Det finns så många fina familjeföretag här. De och arbetar hårt och engagerat. Som förr i tiden i Sverige är man specialiserad på en sak och man kan allt om sitt hantverk. Det finns en butik som bara säljer kryddor och kan berätta om varenda krydda, hur de görs, vad de kan användas i och vilka effekter kryddorna har på vårt välmående. En butik arbetar bara med glas och glasblåseri och du kan specialbeställa just ditt glas och se på när de blåser det. Det är så fint att se deras stolthet i sitt arbete. Många gånger har företagen gått i arv generation efter generation så det finns en djup och lång erfarenhet.

I morse när jag lämnat Frank på förskolan stannade jag till på hörnet av gatan och besökte Vincent, killen som, tillsammans med sin familj, säljer vackra hemvävda mattor från staden Oaxaca. Oaxaca ligger i södra Mexico och sägs ha en stadskärna och omgivning full av hantverk och vacker arkitektur. (Innan vi visste att vi skulle åka till Mexico för att arbeta hade vi bokat en semesterresa till just Oaxaca över julen. Nu är vi osäkra på om vi kommer dit, då det ligger långt från Bucerias, men hade varit väldigt kul att se.) Vincent berättar och visar bilder på hur hans mamma och pappa arbetar med hela processen, från hur de tar hand om fåren, tills de att de rakas (en och en i taget, lugnt och försiktigt), hur de arbetar med vegetabilisk färgning (görs av fröer från kaktusblommor tillsammans med lime och bakpulver) och hur de sedan väver mattorna för hand. När Vincent var sju år gjorde han sin första matta, nu arbetar han mest med försäljning medan hans mamma och pappa står för tillverkningen men han tycker det är viktigt att kunna hela hantverket för att förstå det och kunna föra det vidare till sina barn.

En annan hårt arbetande person är vår spanskalärare och vän Thania. Hon arbetar från tidig morgon till sen eftermiddag på skolan Collegio Bucérias i byn. Hon bor tillsammans med sin dotter Isabella i ett mysigt och tyst litet radhusområde precis ovanför byn. Igår kväll blev vi bjudna till dem för att få lära oss att laga en typisk mexikansk middag.  På menyn stod Rajas con Pollo. Rajas är en chilifrukt av typen Poblano (finns en uppsjö av chilifrukter) som inte är stark. Den steks och sedan tar men bort yttersta lagret och steker chilin med lök, kyckling och creme fraîche samt kryddor. Rätten äts sedan med tostadas och mexikanskt ris. Som lite extra krydda fick vi smula på chipotlemarinerad gräshoppa, mycket fint och crunchy. Det var verkligen supergott. Så mysigt att vara hemma hos någon annan och laga mat och prata om livet. Fin vänskap.

2 reaktioner till “Hantverk & hårt arbete

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s