Julavslutning a la manera mexicana

För de flesta av oss är nog julen förknippad med vissa moment och traditioner som man fått med sig som liten och/eller som man skapat själv. Med detta kommer ofta förväntningar kring julen, hur det ska vara och kännas.  För vår del, har vi, Robban och jag, sedan vi träffades för snart 10 år sedan valt att spendera så mycket tid av julafton ute i naturen som möjligt. Ibland har det blivit långa skogspromenader och grillning i skogen, men oftast har vi valt att åka skidor, att göra det vi älskar, vara ute och vara aktiva en hel dag och sedan, i underställ, ställa sig och laga riktigt god mat med ett riktigt gott vin till. Älskart!

Den här julen blir det ingen snö och ingen skidåkning men vi kommer åka några timmar inåt landet och bo i en liten stuga i bergen utan internet. Ser fram emot att vandra och cykla, laga god mat.och hänga med mina favoriter.

Igår var det avslutning på förskolan för Frank. Skolan höll stängt under dagen för att personalen skulle förbereda för den stora festen. Frank var superladdad när vi cyklade dit framåt seneftermiddagen. Klockan fem välkomnades alla föräldrarna in i tomtens verkstad och vi fick slå oss ner på de små små barnstolarna som var uppställda i trädgården.

Först kom de allra minsta ut på scenen, så kul att se dem göra precis som de vill, oavsett vad det är tänkt att de ska göra. Någon satt och kikade på alla bilderna på den fina kulissen, någon stod längst fram och klappade igång publiken och en satt och fingrade på sin fina kostym som han var iklädd i för dagen. Så underbara.

img_5392

Frank var dagen till ära utklädd till en blå jultomte och han sjöng på engelska och dansade och hoppade även om han ibland (precis som både jag och Robban gjorde som barn) fastnar i en tanke och glömmer var han är.

attachment-1img_5399

När alla barnen hade gjort sina framträdanden var det dags för alla stationer och lekar som satts upp i trädgården. På ett ställe fick man dekorera marshmallows, på ett annat kasta bollar på burkar för att vinna olika leksaker, man kunde ta familjefoto i tomtens släde, man kunde vara med i ett lotteri, köpa bilder som tagits på sina barn, äta tostadas med massor av goda tillbehör och smarrig glass gjord på olika frukter, dricka vår favoritdryck, Jamaica-dricka och såklart fick alla barnen en popcorn-/godispåse med sig hem (de fullkomligt älskar sötsaker i det här landet…inte så många är bekanta med lördagsgodis..). Jag är verkligen impad av hur mycket tid de lagt ner på alla förberedelser och deras engagemang i barnen, fint att se. Vår avskedspresent till personalen blev hemgjord glögg, får väl se om det går hem…

img_5422

Efter Franks julfest var det dags för nästa julfest, på Robbans jobb. Seglarna som är här och tränar bor i lägenheter med pool på gångavstånd från seglingsklubben och denna vecka var en av lägenheterna lediga så det passade ju utmärkt att kunna låna den för fest. En mexikanska vid namn Petra lagar frukost och mat till seglarna när de är här och när Robban har sina veckor som coach får han också njuta av den goda maten. Han lovordar den varje gång han kommer hem. Kvällen till ära bjöds det på tamales, en traditionell mexikansk rätt, innehållet kan vara vegetariskt eller kött och bladen runt är antingen majs- eller bananblad och har ångats, sallad på bläckfisk (supersmarrig), ceviche, guacamole (såklart), Jicama, en god saftig grönsak som de gärna häller chilipulver på och har som snacks till ölen, och mycket annat gott. Vi och kanadensarna tog bara med oss själva men mexarna som arbetar på klubben tog med sig hela släkten, kul. Det märks att Frank varit på många fester här, det tog några minuter sedan var han ute och lekte kull med de andra barnen. Trötta och glada sade vi adjö till det härliga teamet.

img_5432

 

2 reaktioner till “Julavslutning a la manera mexicana

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s