Att anpassa sig

När man som vi gör nu bor till vardags i ett annat land inser man hur många utmaningar man möter som ny i ett land. Hur svårt det är att komma in en ny kultur vilket kompliceras ytterligare av att man inte kan språket. Jag blir än mer ödmjuk och insiktsfull kring hur svårt det måste vara för alla som kommer till Sverige (och dessutom har tvingats fly från sina hem, d v s de har inte, som vi, haft möjligheten att göra ett eget aktivt val att flytta). De möter, som vi,  en helt annan kultur och ett språk (svenska) som inte är sådär superenkelt att lära sig. Jag förstår att man, om det finns möjlighet, söker sig till andra människor från samma land. Hade det varit en massa svenskar här skulle det vara lätt att dra sig till dem (vilket jag redan gjort till den enda svenska jag hittat här:-)), det skapar ju en trygghet och det är enklare och man förstår varandra på ett annat sätt, man har ju delvis samma referensramar. När man inte känner någon är det väldigt lätt att hamna i ett utanförskap och det blir en ond cirkel, där man lätt tappar självförtroende och mod och isolerar sig istället för att göra just det man behöver, att söka kontakt.

Det jag ska försöka komma ihåg när jag kommer tillbaka till Sverige är hur lite det krävs för att uppmärksamma och bekräfta, att se varandra och hur mycket det gör för någon som inte känner så många eller inte har en plats i samhället (ännu).

Så trots att jag inte behöver tampas med en jobbig historia får jag kämpa med att försöka bli en del av samhället, det tar emot för att det tar energi, men när jag väl gör det ger det också energi. Om förra veckan var lite motig har den här veckan varit lite av en break through på det sociala planet.

Vår spansklärare Thania och hennes dotter Isabella är här varje onsdag och igår kom de som vanligt framåt kvällen. Även om fokus är att öva spanska börjar vi nu känna varandra lite, vi kan skratta ihop och vi kan börja fråga varandra saker som ger en bild av den enes och andres liv. Frank och Isabella börjar finna varandra och spelade spel, lekte kurrragömma och skrattade mycket. Vi åt pepparkakor (goda men smakade inte som hemma, hittar en ljus sirap här) och lussebullar (smakar som hemma) och hade en väldigt bra stund. Och så drack vi ”jamaica-vatten”, dryck gjord på växten hibiskus. Vi tycker den påminner om ngn saft hemma man kan inte riktigt komma på vilken. Mirjam, hade behövt dig här.

En annan händelse denna veckan var kalas (igen) hos en förskolekompis till Frank. Jag inser att inte alla på förskolan bjuds på alla kalas (förstår inte riktigt hur det funkar) men än så länge har vi blivit bjudna till samtliga och även om jag inte förstår varför känner vi oss välkomna. Väl på kalaset (denna gång kom vi drygt en timme för sent som sig bör) kände både jag och Frank oss mer bekväma (Robban jobbade). Jag kände igen och pratade med lite fler föräldrar och jag började också förstå ett ord här och ett ord där på spanska, vilket kändes kul. Sången alla sjunger där barnen försöker slå ner en piñata börjar också sitta nu även om jag säkert sjunger fel (men det gör jag ju oftast på svenska också så ingen skillnad..:-)..).

Kram på er alla där hemma, vi saknar er!

 

4 reaktioner till “Att anpassa sig

 1. Så roligt och intressant att läsa dina reflektioner och hur ni har det! Har Frank börjat förstå lite spanska och engelska? Här hemma övas det för fullt på Luciasånger inför Luciståget nästa vecka. Igår fick barnen hälsa på i förskoleklass eller ”nybörjarklass” som Lisa sa😀 Idag ska barnen baka pepparkakor på avdelningen😊 Stort TACK igen för att ni är med på julgåvorna♥️ Hälsa familjen och krama om Franken från Lisa🤗

  Gillad av 1 person

  1. Tack vännen. Frank börjar förstå engelska ganska bra, han kan nu bokstäverna och en hel del ord men går fortfarande lite trögt med hela meningar även om det kommer fraser och uttryck ibland. Vi har valt att vänta med spanskan till efter jul för att det inte skulle bli för mycket på en gång men han snappar upp en del av kompisarna på förskolan, så snart kan han nog mer än vi…Mysigt med Luciatåg. De ska kika på en film på förskolan här så alla får se ett Luciatåg och så ska vi bjuda alla på pepparkakor och lussebullar. Vad fint att ni fixar med julpresenter, skulle vara så kul att vara med. Stora kramar från oss alla tre till hela familjen, Frank skickar en julkram till Lisa

   Gilla

 2. Det är alltid kul att du ger oss lite information hur det är att leva i ett annat land och i en annan miljö, Tack för dina inlägg, Kram Pappa

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s